Hvad er den bedste honning?

Indholdsfortegnelse

honning

Hvad er den bedste honning?

Det er en af de mest berømte fødevarer i hele verden, og i næsten alle lande har de deres egne smagsvarianter og varianter: Honning. Dette særlige produkt er genstand for mange diskussioner, blogs og også myter og fabler. Men hvordan genkender jeg et godt glas honning? Og måske endnu vigtigere: Hvordan kan jeg genkende en dårlig honning, før jeg har købt den? 

Honning spises over hele verden og er populært for næsten alle. Honning stammer fra den nektar, som bierne henter fra blomsterne, hvorefter de tager den med sig til ravet i reden. Her produceres honningen via en naturlig proces, hvor bierne bl.a. tilsætter enzymer til det hele. Den karakteristiske smag af den honning, du kan lide, skyldes den blomstertype, som bierne udvinder den af.

Blandt de honninger, som mange mennesker kan lide, kan nævnes solsikkehonning og den velkendte akaciehonning. De er tilgængelige og dejligt søde. Der findes også honningtyper med en frugtagtig eller endog en dejlig krydret smag som f.eks. timianhonning. Der findes mere end 100 forskellige honningtyper, og der er også mange typer, hvor der er eksperimenteret yderligere med smagsvarianter. Hvis du som honningelsker ønsker at finde ud af, hvilken honning der smager bedst, kan du prøve dem alle sammen!

Ud over honning kommer der også andre særlige naturprodukter ud af biavlerens honningkager. Du har f.eks. bivoks, propolis og gelé royal. Det er produkter, der også opstår i biernes levetid. Bivoks kan f.eks. bruges til naturlige stearinlys eller til naturlige vaskemidler. Propolis anvendes til alle former for sundhedsmæssige formål for mennesker og dyr. Royal Jelly er den propolis, der er lavet af bidronningen, hvilket gør den sjælden og meget speciel. 

Honningens kvalitet afhænger i høj grad af kvaliteten af det miljø, som bierne lever i, og derefter af biavlerens forarbejdningsproces. Hvis bierne samler deres nektar i forurenede områder, er chancerne for at lave smukke, sunde naturprodukter af den desværre ikke så store. Bier, der laver deres honning i fjerntliggende områder, giver generelt en bedre kvalitet. Det gør det også meget vanskeligt at lave økologisk honning, da det stiller krav til det store område, hvor bierne befinder sig. I mange lande er det næsten umuligt at finde sådanne områder.

Derefter kommer det an på biavleren og den virksomhed, der forbereder honningen til salg. Det er vigtigt, at honningen svinges koldt, for hvis det sker for varmt, går de sunde stoffer ud af honningen. Vandindholdet er også meget vigtigt, for hvis det varierer bare en smule, holder honningen ikke så længe, hvilket er irriterende for forbrugerne. Honning skal også opbevares lufttæt igen så hurtigt som muligt for at bevare sin kvalitet. 

Honning testes på forskellige tidspunkter af virksomheder, der forarbejder den, hvis alt går godt. Forarbejder de f.eks. honning fra Kina, som indeholder pollen, der kun findes i Brasilien? Så ved de, at der er noget galt, og at de måske har blandet honningen. Vandindholdet skal også være korrekt, og der må ikke være tilsat stoffer til honningen. Ægte naturlig honning består af 80 % naturligt sukker, men det betyder ikke, at det er usundt. Det skyldes, at der også er rigtig mange sunde stoffer naturligt til stede i honning. 

I mange lande er en bestemt unik type honning et nationalprodukt. Det kan f.eks. skyldes, at de blomster, som honningen er fremstillet af, kun findes i det pågældende land, eller at honningen har særlige egenskaber. Det mest specielle eksempel på dette er måske honning fra øen Pitcairn. Denne ekstremt isolerede ø i Stillehavet fremstiller sin egen honning. Dette produkt er meget eksklusivt og sælges f.eks. i luksusvarehuse i London. 

Den type honning, som måske har de største fordele, er manukahonning. Denne honning kommer fra Australien og især New Zealand, hvor den udvindes af manuka-træet. Du kan genkende honningen på dens ofte mørke farve og den krydrede eftersmag, som er meget karakteristisk for denne art. Da denne honning er meget dyr, anbefaler vi altid, at du køber den hos en velrenommeret forhandler eller fra et kendt mærke. På den måde undgår du at købe et falsk produkt, der f.eks. er tilsat aromastoffer.

Hvad du bedst kan lide af honning, er simpelthen et spørgsmål om smag. Du kan på forhånd bestemme, hvad der er den bedste kvalitet. Du behøver altså ikke altid at finde den bedste kvalitet på hele markedet. Det er nok bedst at undgå at købe honning, hvis man ikke kan være sikker på, at den er ægte og uden tilsætningsstoffer. Økologisk honning går lidt længere, da de har endnu strengere certificeringskrav. Så hvis dette er vigtigt for dig, er det måske bedst at vælge økologisk honning.

Mange biavlere er hobbyfolk eller folk med en stor passion for deres håndværk. Den professionelle biavl har haft det svært i lang tid, selv om honning er et så smukt naturprodukt. Hvis du finder dette emne interessant, kan du overveje at besøge en biavler i dit område. Her kan du købe honning, der er blevet lavet for nylig, eller du kan endda smage et stykke honningkage direkte fra biernes bo. Det er en unik oplevelse, og de fleste biavlere vil være i stand til at give dig en masse interessante oplysninger om deres håndværk, honning og bier.

Anmeldelser Online Nyheder

Nyhedsartikler skrives uafhængigt af et medlem af redaktionen. Har du et forslag eller en tilføjelse? Så send en e-mail til os på info@anmeldelseronline.dk.

Indholdsfortegnelse

Del denne artikel

Seneste artikler

For at vi kan give dig en bedre service, bruger vi cookies og lignende teknologier. Cookies giver os og tredjeparter mulighed for at spore din internetadfærd på vores hjemmeside. Hvis du fortsætter med at søge på vores hjemmeside, antager vi, at du accepterer dette. Vil du gerne have mere at vide? Læs vores fortrolighedspolitik.