Er urtete sundt?

Indholdsfortegnelse

urtete

Er urtete sundt?

I moderne tider bliver det mere og mere populært at drikke urter og urtete mod hverdagens lidelser eller af helbredsmæssige årsager. Men virker det rent faktisk, og er urtete sundt for dig? Det er vigtigt at tage dette alvorligt. Nogle gange tror folk, at fordi urter kommer fra naturen, er de alle sunde og uskadelige. Det er bestemt ikke tilfældet. Derimod findes der også urter med særlige tildelte virkninger.

Måske har du bemærket, at der for år tilbage var en masse information online om forskellige urters virkning. Med en pose urtete i en webshop kunne man læse meget om, hvad den var god for. På grund af strenge regler, bl.a. fra EU, er det ikke længere tilladt at nævne sådanne aktiviteter. Dette er nu underlagt strenge krav, herunder godkendelse, ligesom det er tilfældet med lægemidler. Det er ikke alle, der er enige i dette, fordi de mener, at vigtige aspekter af visse urter ikke længere kan nævnes.

Websteder, der ikke selv sælger urter, må stadig give oplysninger om den virkning, der tilskrives visse typer urter. Men hvis de f.eks. reklamerer for webshops, hvor de kan købes, er disse websites allerede i strid med reglerne. Som følge heraf er mængden af oplysninger, der kan findes online i dag, meget mere begrænset. Nogle almindelige lægemidler virker også med en urte eksponent. Men det er så en dokumenteret virkning, som er blevet godkendt af et overvågningsorgan.

Men hvordan ved jeg, om en bestemt urtete er sund, eller hvilken urt jeg skal bruge til forskellige lidelser? Hvis du stiller dit spørgsmål til en virksomhed eller en specialist, er det ofte sådan, at de kan svare dig på baggrund af deres viden. Dette er ikke offentlig information, men de besvarer kun dit spørgsmål. Så hvis du er på udkig efter et bestemt naturlægemiddel, kan du altid konsultere en specialist. Tænk på en kemiker, en apoteker eller f.eks. en naturlæge.

Som tidligere nævnt er det ikke klogt at bruge visse naturlægemidler uden at have indhentet oplysninger. Selv om der er tale om naturprodukter, kan nogle urter have uønskede virkninger. Nogle gange virker de ikke godt sammen med visse lægemidler, eller i store mængder kan de forårsage uønskede bivirkninger. Hvis du kun ønsker at bruge videnskabeligt godkendte urter, kan du finde en oversigt online.

Især meget almindelige urter er videnskabeligt godkendt. Det skyldes ganske enkelt, at omkostningerne er høje, og at en virksomhed naturligvis ønsker at få disse omkostninger dækket ind, hvis de får urten godkendt. Derfor vil du på listen over godkendte urter hovedsageligt finde meget kendte urter som kamille, lavendel og baldrian på listen over godkendte urter. Der findes imidlertid tusindvis af forskellige urter med lige så mange tildelte aktiviteter. Hvis dette interesserer dig, findes der mange websteder, bøger og opslagsværker fyldt med oplysninger om kendte og ukendte urter.

Når du køber urter, skal du sørge for, at de er af god kvalitet. Ud over arbejdet har det også indflydelse på smagen og f.eks. tilstedeværelsen af tilsætningsstoffer. Te af lav kvalitet kan indeholde uønskede tilsætningsstoffer og have en sur eller dårlig smag. Vær også opmærksom på, hvordan urterne er skåret. Hvis du vil lave te af en bestemt type urt, er det nyttigt, hvis den er skåret. På den anden side er en for fin formaling heller ikke praktisk, da du kan ende med at få små stykker i din te.

Der findes også mange blandinger og blandinger til salg i dag. Nogle gange har de navne, der antyder, at de har en bestemt virkning. For eksempel te, der giver godt humør, virker beroligende eller sikrer en god nattesøvn. Dette er normalt baseret på tilstedeværelsen af en godkendt urt, som tilskrives denne virkning. Det er meget personligt, om effekten er til stede eller ej. Nogle mennesker sværger til visse teer, mens andre siger, at de ikke mærker nogen effekt overhovedet. Verden af urter og urteteer er stor og speciel. Vi ved ikke alt endnu, og derfor er der mange mennesker, der griber det an, både positivt og negativt.

Med et emne som urtete er det tilrådeligt altid at læse anmeldelserne, før du foretaget et køb. På den måde kan du finde ud af, hvilke erfaringer andre, der har gjort det før dig, har gjort. Forbrugere, der skriver anmeldelser, er generelt meget ærlige og har ikke meget grund til at give falske oplysninger. Dette gælder naturligvis kun for verificerede anmeldelser. Dette giver ingen réelle garantie, men det giver en vis vejledning, når man skal træffe visse valg inden for urtete. Den butik, hvor du ønsker at købe din urtete, har utvivlsomt også anmeldelser på internettet. På den måde kan du undgå, at din bestilling bliver skuffende, eller at f.eks. kvaliteten af urterne ikke lever op til dine forventninger.

Anmeldelser Online Nyheder

Nyhedsartikler skrives uafhængigt af et medlem af redaktionen. Har du et forslag eller en tilføjelse? Så send en e-mail til os på info@anmeldelseronline.dk.

Indholdsfortegnelse

Del denne artikel

Seneste artikler

For at vi kan give dig en bedre service, bruger vi cookies og lignende teknologier. Cookies giver os og tredjeparter mulighed for at spore din internetadfærd på vores hjemmeside. Hvis du fortsætter med at søge på vores hjemmeside, antager vi, at du accepterer dette. Vil du gerne have mere at vide? Læs vores fortrolighedspolitik.