Findes der sunde slik?

Indholdsfortegnelse

sunde slik

Findes der sunde slik?

Rigtig mange mennesker er konstant på udkig efter de bedste og sundeste søde sager. Spørgsmålet er faktisk ikke, om der findes sunde slikprodukter, men snarere hvilke slikprodukter der er mindst usunde. Kort sagt er slik, der indeholder sukker, altid usundt. Der er naturligvis forskellige graderinger, der findes slik med lidt sukker og slik med meget sukker. Men det er ikke det eneste, der afgør, om slik er godt eller skidt.

For eksempel findes der i dag mange alternativer til sukker, tænk på forskellige kunstige sødemidler, men også naturlige sødemidler som stevia. Stevia er en urt, der naturligt giver en sød smag, uden sukkerets dårlige egenskaber. Smagen kræver lidt tilvænning for de fleste mennesker, hvilket gør den ikke rigtig egnet til almindelige søde sager, men den bruges primært til at søde te med. Andre alternativer til sukker har også forskellige fordele og ulemper. Du kan f.eks. også bruge honning, men det indeholder også naturligt sukkerstoffer.

Der findes langt bedre alternativer til traditionelle slik på markedet i dag. Nogle gange er vi selv ikke længere klar over, hvor dårlige de faktisk er for vores helbred, fordi vi f.eks. har spist dem næsten dagligt siden vores barndom, eller fordi de er en del af en daglig vane. Et par søde sager kan selvfølgelig ikke skade, men det kan stadig være nyttigt at finde et sundere alternativ. Her er økologisk slik eller naturligt slik f.eks. nogle gange lidt bedre end kunstigt fremstillet slik.

Lad dig ikke for meget friste i supermarkedet eller lade dig lede af reklamer. De giver ofte snedigt indtryk af, at slik er mindre usundt, end man tror. Det sker f.eks. med tekster som: 25 % mindre sukker. Det siger faktisk ikke så meget, for det kan stadig betyde, at der er meget meget sukker i et produkt. Selv slik med grøntsager eller frugt i kan som regel ret hurtigt blive afsløret som sunde alternativer. Læs altid ingredienserne på emballagen, og tag et kig på næringsdiagrammet, som bør være obligatorisk på emballagen. På den måde ved du præcis, hvad der er i produktet!

 I stedet for at lede efter sunde slikvarer er det måske bedre at acceptere, at slik simpelthen ikke er sundt, og at være så moderat som muligt. Det vil hjælpe dig med at lære at nyde de øjeblikke, hvor du spiser noget sødt, i stedet for at spise større mængder, som er dårlige for dig og sandsynligvis ikke tilføjer så meget overhovedet. Du vil sandsynligvis spise disse mængder mere af vane end fordi du stadig kan lide hver enkelt slik. 

Du kan faktisk også søge efter et sundt alternativ til snacks, for det findes! Før du forventer for meget, så handler det her om en anden slags mad som et alternativ til slik. Sukker er relativt let at vænne sig af med, og hvis du aldrig skulle spise sukker igen, ville du slet ikke savne det efter en relativt kort periode. På den måde kan du f.eks. skifte til nødder, tørret frugt eller rå jordnødder. De er meget sundere og lige så velsmagende som sukkerholdige slik, hvis du giver dig selv en chance for at vænne dig til dem. Du skal bare være opmærksom på, at de stadig har et højt kalorieindhold, så det er klogt at være moderat, når du spiser dem.

Der er dog typer af slik, der ikke rigtig kan betegnes som slik, men som kan betegnes som sunde snacks. Disse omfatter saltede popcorn, pustede ris eller majsvafler. De indeholder ingen eller kun lidt sukker og kan derfor betragtes som en ansvarlig snack i små mængder. Hvis du også elsker en skål hytteost eller yoghurt med tørret frugt eller rå kakao, kan det være et lækkert øjeblik, der føles som en rigtig god snack.

Som det er tilfældet med de fleste emner, når det gælder ernæring, er det vigtigt at tænke logisk. Selvfølgelig er det slet ikke dårligt at spise lidt slik ved lejlighed. Det er normalt ikke godt at spise for meget af noget. Husk på, at du vil blive fristet på mange måder i supermarkedet, og prøv ikke at gå sulten ind i butikken. På den måde undgår du at komme hjem med alle mulige søde sager og kiks, som du ikke kan modstå i et svagt øjeblik. Hyg dig på en ansvarlig måde og pas godt på dig selv!

Anmeldelser Online Nyheder

Nyhedsartikler skrives uafhængigt af et medlem af redaktionen. Har du et forslag eller en tilføjelse? Så send en e-mail til os på info@anmeldelseronline.dk.

Indholdsfortegnelse

Del denne artikel

Seneste artikler

For at vi kan give dig en bedre service, bruger vi cookies og lignende teknologier. Cookies giver os og tredjeparter mulighed for at spore din internetadfærd på vores hjemmeside. Hvis du fortsætter med at søge på vores hjemmeside, antager vi, at du accepterer dette. Vil du gerne have mere at vide? Læs vores fortrolighedspolitik.