Hvilken sikkerhed giver en CE-mærkning?

Indholdsfortegnelse

CE-mærkning

Hvilken sikkerhed giver en CE-mærkning?

Du har måske set det på et elektronisk apparat eller et tøjdyr: CE-mærket. Disse to bogstaver kan findes på mange produkter. Men hvilke garantier giver denne mærkning mig som forbruger, og kan jeg stole på den? Det vil vi se nærmere på i denne blog.

CE-mærkningen er obligatorisk for mange produkter, der handles i EU. Især for produkter, der kommer fra lande uden for EU, kan det være vanskeligt at producere og levere produkter i overensstemmelse med EU-standarderne. Prøvning af produkterne foretages derfor af højt specialiserede virksomheder, som er godkendt til at foretage mærkningen. Det kan være dyrt for virksomheder at få produkter testet, især hvis det f.eks. er nødvendigt at foretage ændringer.

CE står for Conformité Européenne, hvilket betyder, at produkter med denne mærkning overholder de direktiver, som EU har udarbejdet for denne produktgruppe. Den part, der bringer produktet ind i EU, er ansvarlig for, at mærkningen overholdes, også selv om produktet allerede er mærket, når det leveres. Overvågningen foretages i hvert land af en lokal myndighed, og de kan også håndhæve den, hvis der sker overtrædelser.

Sanktionerne for at manipulere med sådanne mærker er strenge. Det skal de være, for som forbruger vil man gerne være sikker på, at det produkt, man køber, er sikkert. Det kan få ubehagelige konsekvenser, hvis f.eks. elektronikken ikke overholder brandsikkerhedsstandarderne. Eller hvis du giver dit barn legetøj med maling, der ikke er godkendt. De høje bøder er et middel til at tvinge virksomhederne til at tage disse regler meget alvorligt. Det gør det nemmere for dig som forbruger at stole på, at alt er i orden, for du har jo ikke ressourcerne til at foretage din egen kontrol.

En af grundene til, at disse mærker i øjeblikket er meget omdiskuterede, er tilstedeværelsen af forhandlere på store platforme. Det drejer sig primært om drop-shipper-salgskonti, f.eks. på Amazon, hvor folk sælger produkter fra f.eks. Kina uden at være opmærksomme på, hvilke regler de skal følge. Det har givet anledning til adskillige problemer, men i dag er reglerne for disse platforme blevet strammet betydeligt op. Platformene selv gør også meget for at sikre, at alle produkterne på deres webshops har et CE-mærke og opfylder sikkerhedsstandarderne.

Mange produkter skal være forsynet med denne mærkning, uanset om det drejer sig om ansvarlig maling eller træ, legetøj eller elektronik. Der findes en CE-standard for næsten alle produkter. Der er også undtagelser, f.eks. for kosmetik, fødevarer og kemikalier. Det skyldes ikke, at der ikke findes regler for disse, men at der ofte findes endnu strengere regler for dem, som allerede håndhæves af et andet organ. Det betyder, at det ikke er nødvendigt at tilføje den ekstra CE-kontrol til dem. Produkterne er allerede kontrolleret grundigt for sammensætning og kvalitet.

Hvis du planlægger at begynde at sælge produkter selv, er dette et emne, som du skal tage meget alvorligt. Uanset om det er salg via en kendt platform, via din egen webshop eller via markedspladser. Som sælger ændrer dit ansvar sig, og du skal sørge for, at alt er korrekt. Det kan have store konsekvenser at sælge et produkt uden CE-mærkning; du kan f.eks. blive idømt en bøde. Endnu værre er det, når et produkt, du har solgt, viser sig at være defekt og har forårsaget skade. Du kan blive holdt ansvarlig for dette, hvis du har solgt et produkt uden CE-mærkning.

Både forbrugere og sælgere bliver mere og mere opmærksomme på køb og salg af produkter. Derfor er kvaliteten af de bestilte produkter vigtigere end nogensinde før, og internettet og de teknologiske fremskridt har gjort markedet meget mere gennemsigtigt. Internettet og de teknologiske fremskridt har gjort markedet meget mere gennemsigtigt, hvilket gør det muligt at foretage en ordentlig undersøgelse for at garantere kvaliteten af forbrugsvarer. Hvis du er i tvivl, skal du altid læse anmeldelser af et produkt eller en sælger. Hvis der ikke er meget at finde om dette, og hvis produktet f.eks. har uklare mærker, kan det være klogt at vælge noget andet. 

Anmeldelser Online Nyheder

Nyhedsartikler skrives uafhængigt af et medlem af redaktionen. Har du et forslag eller en tilføjelse? Så send en e-mail til os på info@anmeldelseronline.dk.

Indholdsfortegnelse

Del denne artikel

Seneste artikler

For at vi kan give dig en bedre service, bruger vi cookies og lignende teknologier. Cookies giver os og tredjeparter mulighed for at spore din internetadfærd på vores hjemmeside. Hvis du fortsætter med at søge på vores hjemmeside, antager vi, at du accepterer dette. Vil du gerne have mere at vide? Læs vores fortrolighedspolitik.