Hvordan kan jeg forebygge høreskader?

Det er et stadig mere aktuelt emne, og det bliver også mere og mere klart, at det ligger på lur for mange mennesker: Høreskader forårsaget af for høj musik, høje lyde som f.eks. fyrværkeri eller usikre arbejdsmetoder. Det er et stort problem, og i de fleste tilfælde er høreskaderne uoprettelige. Hvordan undgår du at udvikle høreskader både i en ung alder og senere i livet?

Indholdsfortegnelse

høreskader

Hvad er det maksimale støjniveau?

Der er en stigende bevidsthed og regulering med hensyn til maksimalt tilladte lydniveauer på f.eks. festivaler og natklubber. Normalt er denne standard fastsat til 103 decibel, og der er bestræbelser fra interesseorganisationer på at få denne standard endnu lavere. Det er bedst at sørge for at have gode ørepropper, hvis du tager til et sted, hvor du ved, at der vil være høj musik. Det kan være en festival eller et diskotek, men også en almindelig fest, hvor musikken er højlydt. Du behøver ikke at være bange for, at det ikke stemmer, for flere og flere mennesker bruger ørepropper, som gør lyden blødere, men I kan stadig godt forstå hinanden. 

Hvornår er lyden for høj?

Det er almindeligt anerkendt, at fra omkring 100 decibel føles lyd ikke længere behagelig. Men det er meget personligt, og grænsen er forskellig for alle. Hvis støjen ikke længere lyder behagelig, er det klogt at træffe foranstaltninger for at sikre, at støjniveauet falder noget. 50 decibel er heller ikke halvt så højt som 100 decibel. For hver 10 decibel bliver lyden ca. dobbelt så høj for hver 10 decibel. Så forskellen mellem 100 og 110 decibel er meget stor og kan også betyde en stor forskel i påvirkningen af dit helbred. Fra 120 decibel bliver lyden smertefuld og derfor virkelig farlig. Så skal du tænke på niveauet af en flymotor, som du står i nærheden af. 

Hvad kan jeg gøre for at forebygge høreskader?

Som tidligere nævnt findes der rigtig gode ørepropper på markedet, som er meget udbredte. Du kan få dem skræddersyet eller bestille dem færdige. Der findes mange varianter. Du kan f.eks. vælge ørepropper, der er specielt fremstillet til høj musik, og som stadig lader lyden passere, men dæmper antallet af decibel. Du kan også vælge rigtig lukkende ørepropper, f.eks. hvis du skal bruge værktøj, der larmer meget. Vær også opmærksom, når du affyrer fyrværkeri, eller hvis du risikerer at blive udsat for høje knald. Det er der, hvor akutte høreskader er mest sandsynlige at opstå.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg har fået en høreskade?

Forskning har vist, at en stor del af befolkningen er i risiko for midlertidig eller endog permanent høreskade. Det er meget vigtigt at gøre alt, hvad der er muligt for at forhindre dette, da skaden ofte er uoprettelig. Det skyldes til dels, at almindelige problemer som tinnitus ikke er direkte i øret, men i hjernen. Derfor findes der ingen kur mod dem. Du kan dog ofte forhindre yderligere forringelse ved at beskytte dig selv ordentligt. Kontakt altid en professionel, hvis du lider af høreproblemer. Hvis du lider af høretab, kan du kontakte en audiolog. De kan foretage en måling for at teste kvaliteten af dine ører og eventuelt tilpasse et høreapparat.

Hvordan finder jeg en god audiolog?

Det er meget vigtigt at tage din hørelse og kvaliteten af dine ører alvorligt. Det er en vigtig del af dit helbred og velvære. Hvis du ikke længere kan høre godt, går det ud over din livskvalitet. Det er derfor tilrådeligt at kontakte en audiolog, hvis du har problemer eller har mistanke om problemer. Hvis du læser anmeldelser af forskellige audiologer på forhånd, får du et godt indtryk af tidligere kunders erfaringer. Desuden tilbyder de fleste af dem mulighed for at lave en uforpligtende aftale først. På den måde kan du først undersøge, om virksomheden er den rigtige for dig, og om du ønsker at fortsætte processen.

Anmeldelser Online Nyheder

Nyhedsartikler skrives uafhængigt af et medlem af redaktionen. Har du et forslag eller en tilføjelse? Så send en e-mail til os på info@anmeldelseronline.dk.

Indholdsfortegnelse

Del denne artikel

Seneste artikler

For at vi kan give dig en bedre service, bruger vi cookies og lignende teknologier. Cookies giver os og tredjeparter mulighed for at spore din internetadfærd på vores hjemmeside. Hvis du fortsætter med at søge på vores hjemmeside, antager vi, at du accepterer dette. Vil du gerne have mere at vide? Læs vores fortrolighedspolitik.