Hvorfor bliver mine bilruder tågede om efteråret?

Indholdsfortegnelse

tågede

Hvorfor bliver mine bilruder tågede om efteråret?

Mange mennesker kan genkende dette fænomen. Når vejret bliver vådere og koldere udenfor, er spejle og vinduer pludselig tågede, når du sætter dig ind i bilen. Hvordan sker det, og hvad kan du gøre ved det, og endnu vigtigere, hvad kan du gøre ved det? Den kommer tilbage hvert år, så det kan betale sig at være opmærksom på den.

Ud over at det er irriterende og distraherende, når dine ruder er tågede, er det også farligt. De fleste mennesker kører alligevel af sted, før kondensvandet på ruderne er væk, hvilket forringer sigtbarheden. Vidste du også, at statistisk set sker de fleste trafikulykker netop i de første minutter efter, at du er kørt? Det er derfor tilrådeligt at sikre sig, at kondensvandet først er forsvundet.

I de måneder, hvor det begynder at blive koldere, ofte om efteråret, begynder dette problem pludselig at opstå igen. Du sætter dig ind i bilen, og hele vinduet er helt tåget. Det skyldes, at vejret udenfor bliver fugtigere og koldere. Temperaturforskellen får fugten i luften til at kondensere på vinduerne. Du kan være fristet til at tørre noget af det væk med fingrene eller hænderne, men det skal du bestemt ikke gøre! Du vil ende med fedtede striber på vinduet, som er meget svære at fjerne.

Det første, du kan gøre, er at tænde for bilens klimaanlæg. Ikke bare en lille smule, men med fuld kraft og helst rettet mod vinduerne, hvis du har mulighed for det. Dette vil faktisk sikre, at fugten fjernes fra luften og dermed et mere tørt miljø. Hvis du har mulighed for at tænde for varmen på dine vinduer og sidespejle, bør du bestemt heller ikke glemme det. Kør forrudeviskerne frem og tilbage et par gange, så du tydeligt kan se, hvornår kondensvandet på indersiden er forsvundet.

Lider du virkelig af dette problem, og klimaanlægget og/eller opvarmningen løser det ikke hurtigt nok? Så sørg for at mindske problemet i første omgang! Du kan f.eks. lægge en pose ris ved din forrude, når du stiger ud af bilen, så snart du kommer hjem. Det udtrækker og absorberer fugt og reducerer nedfaldet på din forrude. Du kan også prøve at købe særlige poser, der fjerner fugt fra luften. Hvis du regelmæssigt holder vinduet rent indvendigt, kan du også hjælpe med at reducere fugt, der sætter sig fast på vinduet, og forbedre synligheden.

En anden almindelig fejl, som folk begår, er at efterlade fugtige genstande i bilen. F.eks. en paraply, der lige er kommet ud af regnen, eller et par vandrestøvler, der er blevet brugt i regnvejr. I løbet af natten kan denne fugt ramme vinduerne, så ved at undgå det kan du undgå en masse irritation og endda sikkerhedsproblemer, når du kører væk næste morgen.

I løbet af efteråret, når der kommer en dejlig dag med dejligt solskin efter al regnen og vådheden, skal du åbne alle bildøre eller vinduer i et stykke tid. På den måde kan du lade bilen lufte ud, hvilket vil få fugten til at forsvinde lettere fra bilen. Det er også godt for lugtene i bilen at blive luftet ud med et par måneders mellemrum.

Hvis du har prøvet alle tipsene, og problemet fortsætter, er det måske på tide at udskifte dørgummi eller filtrene i bilens luftfilter. Hvis du ikke er klar til at gøre det endnu, eller hvis dit budget ikke tillader det, er der stadig nogle nødløsninger, du kan vælge. Disse er lidt mindre ortodokse, men kan fungere rigtig godt.

Det sidste, du kan prøve, er at gnide vinduet indvendigt med barberskum. Det skyldes, at fugten vil klæbe til denne. Hvis du derefter tørrer vinduet af med en tør klud, skulle det give et godt resultat. Uanset hvilke af ovenstående tips du prøver, skal du tage dette problem alvorligt. Hvis der en gang sker noget, som kunne have været undgået ved at affugte dine vinduer, vil du ikke takke dig selv. Så sørg for, at du kan komme hurtigt og sikkert tilbage på vejen!

Anmeldelser Online Nyheder

Nyhedsartikler skrives uafhængigt af et medlem af redaktionen. Har du et forslag eller en tilføjelse? Så send en e-mail til os på info@anmeldelseronline.dk.

Indholdsfortegnelse

Del denne artikel

Seneste artikler

For at vi kan give dig en bedre service, bruger vi cookies og lignende teknologier. Cookies giver os og tredjeparter mulighed for at spore din internetadfærd på vores hjemmeside. Hvis du fortsætter med at søge på vores hjemmeside, antager vi, at du accepterer dette. Vil du gerne have mere at vide? Læs vores fortrolighedspolitik.