Hvorfor er prisforskellen på møbler så stor?

Indholdsfortegnelse

møbler

Hvorfor er prisforskellen på møbler så stor?

Vi har alle oplevet det på et eller andet tidspunkt. Du går på udkig efter en ny sofa eller et nyt spisebord. På et tidspunkt finder du et møbel, som du kan lide. Du kigger så på prisskiltet og bliver chokeret over prisen på produktet. Det modsatte kan også ske, når du støder på et smukt bord, der er meget billigere, end du ville forvente. Hvor kommer disse prisforskelle fra, og hvad siger de f.eks. om produktets kvalitet?

Prisen på en vare, og i hvert fald prisen på møbler og lignende forbrugsgoder, er faktisk altid sammensat af de samme komponenter. Det er ligegyldigt, om produktet er dyrt eller billigt, prisen er altid en kombination af flere faktorer. De vigtigste faktorer, der bestemmer prisen på et bord, er f.eks: Materialeomkostninger, designomkostninger, arbejdsomkostninger og transportomkostninger. Der er naturligvis også andre ting, der spiller en rolle, men på denne måde kan du groft sagt udlede prisen på et produkt.

Hvis du støder på et produkt i en stor møbelbutik eller et kendt boligindretningsdistrikt, er der en god chance for, at det møbel, du har i tankerne, kan findes i flere hjem. Fordelen ved sådanne møbler er, at de produceres i store mængder. På denne måde fordeles alle de ovenfor nævnte omkostninger på et større antal produkter. For eksempel vil det sandsynligvis tage længere tid at designe et sofasæt til et meget unikt designobjekt end til en almindelig sofa. Det unikke sofasæt er måske kun i et par dusin eksemplarer. Det betyder, at designeren skal betales af indtægterne fra et par dusin stykker. Denne komponent er naturligvis højere, end når sofagruppen sælges tusindvis af gange.

Du kan gå et skridt videre og vælge et specialfremstillet møbel. Dermed er mulighederne utroligt fleksible. Sandsynligvis kan ethvert ønske forhandles for producenten. Selvfølgelig er omkostningerne for dette normalt meget anderledes end for et møbel i en butik. Specialarbejde er simpelthen meget dyrt, så det er klogt at tage højde for dette på forhånd. Hvis du vælger at få specialfremstillede møbler, er det klogt at fastsætte prisen klart på forhånd. På den måde slipper du for overraskelser, hvis produktet viser sig at være meget dyrere end aftalt.

Materialer som stål og træ er ekstremt følsomme over for prisudsving. Det skyldes, at disse råvarer er meget populære i forskellige industrier, og at udbuddet ikke altid er stabilt. Derfor vil f.eks. et træbord med stålben variere meget i pris over tid. Hvis træ er billigt på verdensmarkedet, vil træborde automatisk blive billigere igen. Hvis der er mangel på træ, skal producenten betale mere, og knapheden øges, hvilket også fører til en højere salgspris. Det kan virke kompliceret at tage hensyn til dette, når du køber møbler, men det er værd at være opmærksom på, når du bruger mange penge.

En anden vigtig faktor for prisen er den butik, hvor du køber den. Du kan forestille dig, at en stor butik med mange medarbejdere og rådgivere også har mange omkostninger til at holde butikken kørende. Det skyldes ofte, at varerne sælges dyrere end f.eks. på internettet. På den anden side er der en vis grad af service, og du har et sted at henvende dig, hvis du f.eks. har problemer med leveringen. Det er meget nemt at sammenligne priser online, men du kan ikke se artiklen i virkeligheden først. Desuden er det nogle gange sværere at komme i kontakt med sælgeren, hvis der er et problem.

Hvis du tager dig tid til at finde et godt tilbud, kan en fysisk butik eller et boligindretningscenter være meget interessant. Produkter som borde, stole og sofaer fylder meget på butiksgulvet. Hvis de forbliver usolgte i for lang tid, er det vigtigt for butikken at bruge pladsen til et produkt, der sælger godt. Så er produktet sandsynligvis udsolgt, og nogle gange er det endda muligt at forhandle sig frem til en lavere pris end den, der står på prisskiltet. På internettet har du mindre af denne effekt, fordi lagerpladserne er billigere.

Som du kan se, er prisen på et produkt en kombination af mange forskellige ting. Det er langtfra altid tilfældet, at en billig sofa er af dårligere kvalitet end en meget dyr sofa. Det er dog ofte sådan, at hvis noget virker for godt til at være sandt, er det klogt at undersøge det på forhånd. Læs f.eks. anmeldelser fra andre forbrugere, der allerede har handlet med den pågældende virksomhed. På flere og flere sider er det også muligt at læse produktanmeldelser, især om et bestemt spisebord eller en sofa, som du har i tankerne. På denne måde kan du i det mindste på forhånd læse, om andre kunder er tilfredse med deres køb.

Anmeldelser Online Nyheder

Nyhedsartikler skrives uafhængigt af et medlem af redaktionen. Har du et forslag eller en tilføjelse? Så send en e-mail til os på info@anmeldelseronline.dk.

Indholdsfortegnelse

Del denne artikel

Seneste artikler

For at vi kan give dig en bedre service, bruger vi cookies og lignende teknologier. Cookies giver os og tredjeparter mulighed for at spore din internetadfærd på vores hjemmeside. Hvis du fortsætter med at søge på vores hjemmeside, antager vi, at du accepterer dette. Vil du gerne have mere at vide? Læs vores fortrolighedspolitik.